Huoneiston kunto

asunto2-iso.jpg

Tarkkaile huoneiston kuntoa

Tarkkaile säännöllisesti huoneistosi pintoja ja materiaaleja mahdollisten vaurioiden kannalta. Kiinnitä erityisesti huomiota kylpyhuone- ja saunatiloihin, koska niissä halkeamat ja pienet reiätkin saattavat aiheuttaa kosteusvaurioita.

Huoneistossa ei saa tehdä remonttia ilman lupaa. Yleensä remontin tekee isännöitsijöiden hyväksymä korjaaja. Jos haluat tehdä itse korjauksia, sovi asiasta aina alueisännöitsijän kanssa.

Asuntojen laajemmista korjauksista sekä talojen vuosikorjaus- ja kunnostustöistä vastaavat kunkin kohteen isännöitsijät. Asunnon rikkomisesta tai asunnon epäsiisteydestä aiheutuvista kustannuksista laskutetaan vuokralaista asukaslaskutushinnaston mukaan.

Asukaslaskutushinnasto

Lattiat

Lattiapinnoitteet asuntojen kuivissa tiloissa ovat pääosin laminaattia, pvc- tai vinyylimuovimattoa ja osin parkettia. Hoito-ohjeet lattiapinnoitteille löytyvät huoneistossa olevasta kodinkansiosta tai kysymällä alueisännöitsijältä.

Vältä liikaa kosteutta lattioiden puhdistuksessa ja käytä ph-neutraaleja pesuaineita. Suojaa lattioita naarmuuntumiselta ja värjäytymisiltä käyttämällä huonekalujen jalkojen alla vaaleita huopatarroja.

Vesi- ja viemärilaitteet

Viat vesi- ja viemärilaitteissa on ilmoitettava heti kiinteistöhuollolle. Viat voivat aiheuttaa suurta vahinkoa huoneistossa ja koko talossa.

Rasvaisia ruuanjätteitä ei saa kaataa viemäriin, ne kuuluvat jäähdytettyinä biojätteisiin. Rasva kerääntyy putkistoon ja tukkii niitä. Tukkeutuminen taas voi aiheuttaa kalliita korjaustoimia ja huomattavia vahinkoja huoneistoissa.

Asukkaan kannattaa tarkkailla keittiön muovisia viemäriputkia, joiden liitokset saattavat ajan myötä alkaa vuotaa. Tiivistysrenkaat voi kiristää käsin.

Jos kylpyhuoneessa tai muissa kosteissa tiloissa muovitapetit, laatat tai muut pinnoitteet ovat irtoamassa seinistä tai lattiasta, on asiasta ilmoitettava heti isännöitsijälle. Keittiöiden ja kylpyhuoneiden lattiakaivot ja hajulukot on syytä puhdistaa säännöllisesti. Pyykki- ja astianpesukoneasennukset tulee tehdä olemassa olevien määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Voit kysyä neuvoa asennukseen kohteesi isännöitsijältä.

Kaikissa asunnoissa ei ole tilavarausta astianpesukoneelle, joten niihin asuntoihin ei voida astianpesukonetta asentaa. Jos asukas asennuttaa asuntoon astianpesukoneen, on koneen kytkentä mahdollista tilata Sivakan kautta (n. 1 tunti putkimiehen työtä). Veloituksetta työn saa, jos asunnossa on varattuna tila koneelle ja asukkaalla on kytkentään tarvittavat osat ja koneen alle sijoitettava valumakaukalo hankittuna.

Vanhassa asunnossa voi koneen sijoittamiseksi joutua jälkiasentamaan pistorasian, poistamaan kaapin rungon, vaihtamaan hanan yms. mikä saattaa johtaa siihen, että työstä laskutetaan asiakasta.

Sähkölaitteet

Asunnossasi olevien sähkölaitteiden korjauksia saa tehdä vain valtuutettu asennusliike. Tee vikailmoitus aina kiinteistöhuoltoon.

Sulakkeiden, lamppujen ja loisteputkien sytyttimien hankinta ja asennus kuuluu asukkaalle. Asukas maksaa sähkölaskussaan sähkökäyttöisen lattialämmityksen aiheuttamat kustannukset niissä huoneistoissa, joissa lattialämmitys on.

Huoneistokohtaisen saunan kiukaan kivet uusii asukas.

Lämmityslaitteet

Asuntojen lämpötila on noin + 21 °C. Lämpöpattereiden ei tarvitse olla aina tasaisen lämpimät, sillä patteritermostaatti säätelee veden virtausta patteriin. Asunnon lämpötila mitataan huoneilmasta eikä koettelemalla patterin kylkeä.

Patterin termostaatteja ei saa omatoimisesti irroittaa.

Pese ilmastointiventtiili vain ulkopuolelta, jotta alkuperäiset säädöt säilyvät. Venttiilin säätöjä ei saa itse muuttaa, koska ne on säädetty koko talon ilmastointijärjestelmän osaksi.

Saunan ilmastointiventtiilit täytyy ehdottomasti pitää auki. Ikkunoiden pitäminen jatkuvasti raollaan tai avoimena lisää huomattavasti lämmityskustannuksia. Pidä huoneistossa olevat korvausilmaventtiilit jatkuvasti auki.

Asiakaspalvelu-Chat
Asiakaspalvelija paikalla